Kaikkea ei
ole pakko ostaa kaupasta valmiina, muttei myöskään tehdä alusta asti itse. Nopeimmillaan "tuunaus" on tietysti meilläkin kotona tätä:
Kun haalarinpolveen tulee reikä, se paikataan. ...Ja väitetään kirkkain silmin, että tää on hei taiteellinen ratkaisu!
© Sonja S.
|
(Minulla ei olisi edes aikaa aloittaa jokaista projektia niin sanotusti tyhjästä, keosta kangasta ja kaavoja.)
Tässä esimerkiksi virkkaushömppää parhaimmillaan!
Tässä esimerkiksi virkkaushömppää parhaimmillaan!
Ai miten niin hömppää? Joskus on joku saattanut miettiä, mikä järki on päällystää jakkaroita(kin) (aivan, ei ole tämän talouden ainoa päällystetty pinta). "On se ainakin oman näköinen."
© Sonja S.
|
Ompelukoneen käytön opettelu avasi aivan uuden maailman myös ns. tuunaamisen,
eli itse uudelleen/ edelleen muokkaamisen saralla. Itse asiassa pääsee kuitenkin jo hyvään alkuun, jos vain osaa ommella neulalla ja langalla. Tai siis pääsen ja pääsin, mikset siis sinäkin. Kuitenkin ompelukone helpottaa aikapulaa ja saa ehkä tarttumaan rohkeammin kaikenlaisiin tuunauskokeiluihin.
...Katsoin joskus televisiosta jotakin muotihömppää, jossa ikiluova muotisuunnittelija muokkasi markettivaatteista ja kirpputorilöydöistä huiman hienoja asukokonaisuuksia lisäillen ja poistellen tavaraa tarpeen mukaan. (Tyyppi taisi olla brittipersoona Gok Wan, joka kyllä ansaitsee ihan maininnan nimeltä tässäkin. Luovuus kunniaan!)
Luovuudesta aasinsilta meidän mainioihin tyynynpäällisiin: Arvaa, mitä nämä olivat alunperin, ennen kuin pyysin äitiä tekemään niistä sohvatyynyt?
P.S., meillä on aina taulut vinossa, ei esimerkiksi kuvaaja.
© Sonja S.
|
Tässä on siis vanhoja neulepaitoja, joita kukaan ei oikein halunnut enää käyttää vaatekäytössä (miksiköhän?). Näyttivät ihan tyynynpäällisiltä, ja niinpä niistä tehtiin tyynynpäälliset!
© Sonja S.
|
Olen sitä
mieltä, ettei vaatekaapissa tarvitse olla ns. turhia vaatteita, ja pyrinkin
ostamaan vaan juuri oikean värisiä ja kokoisia vaatekappaleita. Kuitenkin
ompelumahdollisuus tuo tähän hieman pelivaraa, sillä kirpputorille ei ole enää
pakko jättää sitä muuten täydellistä, mutta hieman liian suurta mekkoa tai
paitaa. Samoin lasten housujen tarina ei pääty ensimmäiseen kestoruokatahraan
tai pikkureikään, vaan päälle voi ommella vaikka mitä – ja jopa tehdä tällä
tavoin vaatteesta paremman kuin alkuperäisenä!
Jos neulepaidasta voi tehdä tyynyliinan, niin miksei sitten tyynyliinasta mekkoa! Siitä se ajatus sitten lähti. Niin, ja täältä: Kotivinkki: Ompele mekko lakanasta
© Sonja S.
|
Yhdistäen
edelleen nämä kaksi, omista (esimerkiksi pieneksi käyneistä tai muuten
käyttämättä jääneistä) vaatteista ei tarvitse luopua turhan nopeasti, vaan
esimerkiksi hölmön mallinen kesämekko
voi saada jatkoaikaa tyttären yöpaitana
(yöpaitana siksi, että ompelin vahingossa toisen hihan nurinperin - mutta ei kerrota kellekään ;) )
...tai susirumasta anorakista voi saada molemmille tyttärille uusia vaatteita! Jatkokäytössä taas esimerkiksi farkut siirtyvät jalasta ruokapöytään ja niin edelleen.
Muuten! Tämänkään käsityösuuntauksen ei tarvitse olla pelkkää mummoilua tai nyt niin muodikasta "kotoilua", vaan vaateompelu tai vaatteiden tuunaus saumuroi parhaimmillaan useamman harrastuksen tai kiinnostuksen kohteen yhteen (sori, oli ihan pakko heittää tähän joku ontuva ompeluvertaus)! Aiemmin blogissa mainittu nörtti-amigurumi-sivusto Nerdigurumi oli hauska esimerkki tästä, samoin interwebsistä löytämäni mainio blogi I Write Sins and Tragedies, jossa muun muassa valmistetaan ja koristellaan vaatteita nörttihenkisesti. Taitava tekijä taitaa valmistaa myös "pohjamateriaalin" eli vaatteet itse, mutta kukaan ei liene estä hankkimasta niitä perusmarketin halpapaitoja (tai miksei laadukkaampiakin) ja tuunaamasta niitä omanhenkisiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti